Kryptobørser

Det finnes mange ulike kryptobørser å handle kryptovaluta på. Spørsmålet er hvilket sted er best å handle på. Hva som passer best avhenger litt av hva for type kryptovaluta og instrumenter du liker å trade selv.

Hva er en kryptobørs og hvordan fungerer den?

En kryptobørs er en markedsplass hvor du kan kjøpe og selge kryptovalutaer , som Bitcoin, Ether eller Dogecoin. Kryptovalutabørser fungerer mye som andre handelsplattformer som du kanskje er kjent med. De gir deg kontoer hvor du kan opprette forskjellige ordretyper for å kjøpe, selge og spekulere i kryptomarkedet.

Noen kryptobørser støtter avanserte handelsfunksjoner som marginkontoer og futureshandel, selv om disse er mindre tilgjengelige for USA-baserte brukere. Andre har funksjoner som kryptosatsing eller kryptolån som lar deg tjene renter på kryptobeholdningen din. De beste børsene tilbyr pedagogiske tilbud for å holde deg oppdatert på alt som er med krypto.

Hvilke er de ledende børsene for å handle kryptovaluta?

Det finnes veldig mange kryptobørser som opererer internasjonalt og så finnes det noen som opererer i Norge. Noen av de ledende kryptobørsene globalt er Binance, Coinbase og eToro. Hos disse børsene handler du i kryptovaluta direkte. Siden finnes det CFD-trading av kryptovaluta. Med CFD trading eier du ikke kryptovaluta når du trader, du gjør et bet på at kryptovalutaen går opp eller ned gjennom kontrakter som kalles for CFD (Contracts For Difference). Ledende på CFD-trading er Plus500.

Norske kryptobørser

Det finnes 3 norske kryptobørser, disse er Firi, som er den ledende, Kaupang Krypto og NBX (Norwegian Block Exchange).

Ulike typer kryptobørser

Stort sett er det to kategorier av kryptobørser: sentraliserte børser og desentraliserte børser . Hver kategori kommer med sine egne fordeler og ulemper.

Sentraliserte børser

Sentraliserte kryptobørser (CEX) administreres av én organisasjon. Sentraliserte børser gjør det enkelt å komme i gang med handel med kryptovaluta ved å la brukere konvertere sin fiat-valuta, som dollar, direkte til krypto. Det store flertallet av kryptohandel foregår på sentraliserte børser.

Noen kryptoentusiaster protesterer mot sentraliserte utvekslinger fordi de går imot den desentraliserte etosen til kryptovaluta. Enda verre i øynene til noen kryptobrukere, kan selskapet eller organisasjonen kreve at brukerne følger Know Your Customer- reglene (KYC) . Disse krever at hver bruker røper identiteten sin, omtrent som du ville gjort når du søker om en bankkonto, for å bekjempe hvitvasking og svindel.

Det er en annen bekymring med sentraliserte utvekslinger: hacking. Med en CEX holder børsen kryptoen som handles på sin plattform – i det minste på kort sikt, mens handler går gjennom – noe som øker risikoen for at hackere stjeler eiendeler.

For å møte denne risikoen har sentraliserte kryptobørser styrket sikkerheten de siste årene. Blant andre strategier lagrer de nå de fleste kundeaktiva offline og tegner forsikringer for å dekke kryptotap i tilfelle hacking.

Hvis du liker bekvemmeligheten med en sentralisert utveksling, kan du redusere risikoen din ved å overføre krypto til en separat varm eller kald lommebok utenfor børsen.

Desentraliserte kryptobørser

Desentraliserte kryptobørser (DEX) fordeler ansvaret for å tilrettelegge og verifisere kryptohandler. Alle som er villige til å bli med i et DEX-nettverk kan sertifisere transaksjoner, omtrent som måten kryptovalutablokkjeder fungerer på. Dette kan bidra til å øke ansvarlighet og åpenhet, samt sikre at en børs kan fortsette å kjøre, uavhengig av tilstanden til selskapet som opprettet den.

Problemet er at desentraliserte børser er mye mindre brukervennlige, ikke bare fra et grensesnittstandpunkt, men også når det gjelder valutakonvertering. Desentraliserte børser, for eksempel, tillater ikke alltid brukere å sette inn dollar og bytte dem mot krypto. Dette betyr at du enten må eie krypto eller bruke en sentralisert utveksling for å få krypto som du deretter bruker på en DEX.

Du vil sannsynligvis også engasjere deg i direkte peer-to-peer-handler. Dette betyr at det kan ta lengre tid for deg å finne noen som ønsker å kjøpe det du selger, og hvis likviditeten er lav, må du kanskje akseptere prisinnrømmelser for å kjøpe eller selge en lavvolumskrypto raskt.

Globale kryptobørser

Det er nesten 600 kryptovalutabørser over hele verden som inviterer investorer til å handle bitcoin, ethereum og andre digitale eiendeler. Men kostnader, kvalitet og sikkerhet varierer mye. Med vekt på overholdelse av regelverk, rangerte Forbes Digital Assets de 60 beste kryptovalutabørsene i verden .

Kryptobørser


Hva koster det å trade kryptovaluta?

Det finnes i hovedsak to ulike gebyrer for å handle bitcoin og annen kryptovaluta. Du betaler to typer gebyrer når du kjøper og selger krypto: handelsgebyrer og uttaksgebyrer.

Handelsgebyrer

Handelsgebyrer kan belastes som en flat prosentandel av mengden krypto du kjøper eller selger, eller en børs kan skille mellom ordrer som er produsenter og de som tar, og belaster en annen prosentandel tilsvarende.

På et grunnleggende nivå er produsenter ordre som tilfører likviditet til en børs, noe som betyr at de ikke oppfyller stående ordre. Mottakere fjerner i mellomtiden likviditet fra en børs ved å fullføre bestillinger som venter på en handel. Avhengig av børsen, er produsentavgiftene vanligvis litt mindre enn taksteravgiftene, selv om dette ikke alltid er tilfelle.

Selv om du ideelt sett velger en børs med de laveste kostnadene, kan det være kontraproduktivt å dvele for mye på inn- og utsiden av maker- og takergebyrer. Det er fordi du ikke kan velge om bestillingen din skal behandles som produsent eller mottaker. I stedet er du bedre tjent med å vurdere totale avgifter og eventuelle rabatter som er tilgjengelige for å handle et visst beløp hver måned eller holde en børs opprinnelige kryptovaluta.

En viktig merknad: Noen kryptoinvesteringsapper hevder å kreve null gebyrer, men dette er ikke helt nøyaktig. I stedet for å belaste deg direkte, belaster de en spread – det er forskjellen mellom hastigheten de kjøper eller selger krypto. Spreads kan, og gjør ofte, ende opp med å bli mye dyrere enn hvis du betalte et prosentvis handelsgebyr.

Uttaksgebyrer

Mange børser tar gebyrer for å ta ut mynter fra plattformen deres. Dette kan være et problem hvis du foretrekker å flytte kryptoen din til en sikker tredjeparts lommebok eller til en annen børs. Uttaksgebyrer varierer vanligvis etter kryptovaluta.

Hvis du forventer å flytte kryptoen din fra en børs, bør du velge en plattform som tillater en viss mengde gebyrfrie uttak, som Gemini.

Andre avgifter

Hvis du engasjerer deg i mer avanserte handelsstrategier, som marginhandel, er det ekstra gebyrer forbundet med å låne penger. Nybegynnervennlige børser som Coinbase og Gemini tilbyr raske kjøpsfunksjoner som krever høyere avgifter. Du kan unngå dem ved å lære hvordan du kjøper og selger på børsens handelsplattform.

Hvis du foretar kjøp med kredittkort eller debetkort, kan du bli belastet en premie både av børsen og kortutstederen din. Derfor er det best å kjøpe krypto med kontanter eller bankoverføringer.

Hvordan velge en kryptoutveksling
Utover avgifter, når du velger den beste kryptobørsen for dine behov, bør du vurdere ting som sikkerhet, handelsvolum, utdanningsressurser og om en børs viser kryptovalutaene du er interessert i å kjøpe.

Sikkerhet

Etter hvert som krypto har blitt mer populært og verdifullt, har det blitt et stort mål for hackere. Ledende børser som Binance og KuCoin har blitt hacket, noe som har resultert i titalls millioner dollar i tap. Mens børser ofte refunderer de hvis mynter blir stjålet, ønsker ingen å være i den posisjonen i utgangspunktet.

Du kan minimere risikoen din ved å spre kryptokjøpene dine på flere børser. Alternativt kan du gjøre det til en vane å flytte kryptobeholdningen din ut av en børsens standardlommebok til din egen sikre «kalde» lommebok. Dette er lagringsalternativer som ikke er koblet til internett, noe som gjør dem nesten umulige å hacke – selv om du må registrere passordet ditt nøye, ellers kan du miste tilgangen til kryptoen din for alltid.

Tilgjengelige mynter

Vurder nøye hvilke kryptovalutaer som er tilgjengelige på en gitt børs. Du kan ha det helt greit å bruke en kryptobørs som bare handler med noen få mynter. Omvendt, hvis du er en kryptofjell, vil du kanskje ha tilgang til alle de mer enn 600 tilgjengelige på Gate.io.

Handelsvolum for trading av krypto

Tilgjengeligheten av mynter alene er ikke tilstrekkelig hvis det ikke skjer noen handler. Du vil ideelt sett verifisere at det er tilstrekkelig handelsvolum i målmyntene dine for å sikre likviditet , slik at du enkelt kan handle myntene og dollarene dine.

Lavvolummarkeder kan koste deg på salg. Hvis det ikke er mye volum og du legger inn en ordre, kalles det glidning. Du kan ende opp med å kjøpe til en høyere pris eller selge til en lavere pris enn du ønsker.

Hvis du er en avansert kryptohandler, kan det være lurt å sørge for at din foretrukne børs tilbyr handelstypene – som grenseordrer, som kan forhindre glidning ved å sette en hard pris – og margin du ønsker. Husk at handelstyper som involverer sistnevnte fortsatt utvikler seg i USA, så forskjellige børsers tilbud kan variere over tid.

Utdanningsressurser

Hvis du akkurat har begynt med kryptovaluta, se etter en brukervennlig plattform med mange pedagogiske ressurser for å hjelpe deg å forstå dette komplekse, raskt utviklende markedet.

Tilgjengelighet av kryptovaluta

Til slutt, ikke anta at en utveksling er tilgjengelig i ditt land, eller til og med staten, bare fordi du har tilgang til nettstedet. Mange statlige og føderale myndigheter finner fortsatt ut hvordan de vil behandle kryptovalutaer fra et juridisk og skattemessig synspunkt.

Vanlige spørsmål om kryptoutveksling
Hva er en kryptobørs?
Hvordan fungerer en kryptobørs?
Hvordan kjøper du krypto?
Hvor mye penger trenger du for å kjøpe krypto?
Hvordan åpner jeg en kryptoutvekslingskonto?